Interior Design Studio YagYug

TO TO TO

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駅前の再開発エリア、一棟貸し新築ビルに計画された日本料理店である。鉄骨造にガラス張りのライトなテナントビル。それは和食や日本酒に馴染むものではなかったが、覆い隠したり和風の装飾で目隠しすることは、経営者や料理人達の本質を目指す心意気から、もっと離れてしまう所作のように思われた。

そこで無機質で軽薄な躯体はそのままにし、真逆に人々にとって色濃く温かみある記憶であろう、日本家屋における食空間の要素をちりばめた。土間を想起させるコンクリート造りのバー、水屋箪笥を吊るしたまな板カウンター、洋灯の吊るされたカーテンルームなど…。日本家屋の食空間の変遷を辿った要素が剥き出しのビルに再構築されることで、時代を超えた日本らしさや、潔ぎよい心地よさが生まれることを目指した。それは料理や接客のプロフェッショナルである経営者や料理人達の本質を目指す心意気に通じるものと考えている。

This is a Japanese restaurant built in a brand-new building in a redevelopment area in front of the train station. The building is a light-looking tenant building with steel structure covered with glass. It is not well-suited for Japanese food and sake, but covering up the space with Japanese style decorations seemed like a move away from the spirit of the owner and cooks.

Therefore, the inorganic and frivolous looking structure was left as is and conversely elements of dining space in Japanese houses were applied all over the place, which would create a dark and warm atmosphere in the memories of many people. A bar made out of concrete reminiscent of the earthen floor, a cutting board counter with hanging tea house drawer chests, curtain room with hanging Western-style light fixtures, etc. The intent of the design was to provide a clean comfortable space with timeless Japanese atmosphere where elements that trace the transition of the dining spaces in Japanese houses are reproduced and built in the exposed building. I feel that this is stemming from the spirit that tries to aim for the essence of owners and cooks who are themselves professionals in cooking and customer service.

プロジェクト : ととと

竣工 : 2012年6月

場所 : 東京都国分寺市

規模 : 1F 89.94平米 / 2F 107.41平米

クライアント : ととと

ディレクション : 貞清誠司

インテリアデザイン : 鈴木文貴

照明 : モデュレックス

施工 : M&M PRODUCE

厨房機器 : ホシザキ

撮影 : 鈴木文貴

Project : TO TO TO

Open : June, 2012

Floor space : 1F 89.94 sqm , 2F 107.41 sqm

Location : Kokubunji-shi, Tokyo, Japan

Client : TO TO TO

Direction : Seiji Sadakiyo

Interior design : Fumitaka Suzuki

Lighting design : ModuleX Inc.

Construction : M&M PRODUCE inc.

Kitchen equipment : HOSHIZAKI CORPORATION

Photo : Fumitaka Suzuki

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